Među uhapšenima zbog falsifikovanih diploma jedna osoba i iz Smedereva

3. novembar 2023 – Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Odelјenja za borbu protiv korupcije, po nalogu Posebnog odelјenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Kralјevu, uhapsili su šest osoba zbog postojanja osnova sumnje da su izvršile krivično delo falsifikovanje isprave. Uhapšeni su M. D. (1988) iz Jagodine, M. K. (1982) iz Beograda, T. B. (1984) iz Beograda, S. L. (1990) iz Smedereva, A. M. (1991) iz Surdulice i M. J. (1990) iz Pančeva.

Krivičnom prijavom biće obuhvaćeno još pet osoba koje se terete za krivično delo falsifikovanje isprave, tri zbog trgovine uticajem i jedna zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila krivično delo zloupotreba službenog položaja.

Sumnja se da je tridesetsedmogodišnja žena, odgovorno lice „Centra za obrazovanje i stručno osposoblјavanje“ Jagodina, od decembra 2021. do marta 2023. godine, korišćenjem svog dugogodišnjeg poslovnog i prijatelјskog odnosa uticala na četrdesetdevetogodišnjakinju i pedesetdvogodišnjaka, odgovorna lica Srednje škole „Nikola Tesla“ iz Novog Pazara, da oni posreduju kod sedamdesetjednogodišnjeg muškarca, odgovornog lica te škole, kako bi 11 učenika steklo diplomu obrazovnog profila medicinska sestra – tehničar i medicinska sestra – vaspitač, bez ispunjavanja zakonom pripisanih uslova, što je on i učinio.

Sedamdesetjednogodišnjak je, kako se sumnja, za navedene učenike potpisao kao istinite zapisnike o polaganju ispita, svedočanstva i diplome, iako je znao da ne ispunjavaju uslove propisane zakonom i na taj način im pribavio korist u vidu sticanja diplome srednje stručne spreme.

Šestoro uhapšenih terete se da su nameravali da upotrebe ove diplome koje su stekli na nezakonit način.

Osumnjičeni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni nadležnom tužilaštvu, navodi se u saopštenju MUP-a.

Foto/ilustracija: MUP Srbije

Skorašnji članci

error: Content is protected !!